Despre prietenie

Este destul de greu sa scrii in timpurile noastre un articol despre prietenie. Acest termen folosit din abundenta incepe din ce in ce mai mult sa se devalorizeze. Aproape orice contact fie el privat sau profesional este publicat imediat in vazul tuturor. Ceea ce obisnuia sa fie pana acum un album de sfarsit de an cu colegii din liceu, sunt astazi albume online pe retele sociale precum Facebook, Twitter sau GooglePlus.

Cautand indicii in copilarie

Pentru a intelege corect prietenia, este necesara o calatorie in timp in propria copilarie. Ia in considerare gradinita si scoala primara: Ce a insemnat atunci pentru tine prietenia? Ti se parea ceva  frumos, simpatic, aveati aceleasi interese si in caz de urgenta erati voi impotriva lumii intregi. Stateati de multe ori la povesti si nici nu simteati cum zbura timpul.

Daca prietenul nu a tinut la un moment dat cu noi, eram suparati ore intregi si bucurosi nevoie mare cand ne impacam. Pe atunci a incepe o prietenie era mult mai usor ca in orice alt moment ulterior al vietii noastre.

Ce inseamna prietenia astazi?

Lucrurile au devenit treptat tot mai complicate si complexe cu cat am inaintat in varsta. Cu toate acestea, ele se bazeaza in esenta, pe principiul de la gradinita: prietenii de obicei se aseamana, au hobby-uri si interese comune care ii leaga, impartasesc opinii comune, se sprijina si se ajuta din impas, atunci cand este cazul. Toate aceste lucruri le regasim si in dragoste. Insa, comparativ cu dragostea, prietenia are avantaje enorme: ne bucuram de increderea celuilalt, dar nu trebuie sa ne implicam peste masura, nu trebuie sa impartim totul cu el si nici sa ne cream planuri de viitor. Avem mai putine responsabilitati si mai multa libertate. Pe scurt, este o relatie mult mai relaxata.

De cati prieteni ai nevoie?

La aceasta intrebare nu poate fi dat nici un raspuns satisfacator. Cercetatorii au indicat faptul ca fiecare persoana are in medie 3,3 prieteni. In comparatie: un utilizator de Facebook obisnuit are 130 prieteni. De asemenea, si acest punct de vedere poate fi corect, deoarece fiecare isi poate defini pentru sine ce inseamna o prietenie. Cu toate acestea, nu ajuta la nimic sa reetichetezi toate cunostintele ca prieteni. Pentru a mentine prietenii adevarate este nevoie de timp si de energie – o resursa rara, care este rezervata in cantitati mari pentru munca, familie si relatii. O prietenie adevarata are nevoie de mai mult decat un schimb de replici noaptea tarziu la un party cu muzica tare.

Suntem contemporani cu Facebook si acest lucru din punct de vedere al prieteniilor este foarte rau, avem doar impresia ca numarul lor este foarte mare, dar in realitatea este exact invers. Vedem peste tot reclame de genul: Fii un prieten/fan al produsului nostru! O prietenie online cu un croasant cu ciocolata cu alune sau cu o lotiune de fata. Cum functioneaza asa ceva? Nu, obiectele nu ne pot consola sau asculta cand suntem in situatii de urgenta sau atunci cand suntem tristi.

Animalele la randul lor, ne sunt un bun ajutor atunci cand ne simtim singuri si este demonstrat ca atenueaza starile de depresie, dar nu le putem atribui conceptul de prietenie, deoarece in acest caz este vorba despre o relatie de dependenta.

Pastreaza-ti prietenii aproape!

In ziua de azi avem tendinta sa ne confundam prietenii cu amicii cu care iesim in oras, pe o terasa sau la o cafea. Cu siguranta ti s-a intamplat si tie acest lucru si ai constientizat doar in momentele grele ca ai avut nevoie de cineva, de o persoana care sa te inteleaga asa cum esti tu. Trebuie sa avem grija sa ne pastram prietenii aproape, deoarece un prieten adevarat te va ajuta de fiecare data fara sa-i ceri si va fi cel spre care iti vei îndreapta pasi atunci când nu mai stii unde sa mergi.

“Vei intalni oameni care te vor uita.  Vei uita oameni pe care i-ai intalnit. Dar uneori intalnesti oameni pe care nu ii poti uita. Aceia sunt prietenii tai.”

Articol scris de Diana Rosu.

Elefant.ro - Premium

Ti-a placut? Distribuie-l!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Tumblr
Tumblr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste mai multe:
Ce s-ar intampla daca as fi eu cu adevarat?

Cum să fac să fiu eu însumi? De ce să nu îndrăznesc să fiu eu ? Să  spun ce vreau,

Close