Fii asertiv! Fii tu cel adevarat!

Tot ceea ce ai tu nevoie se gaseste in tine. A fi asertiv este in esenta sa te autorespecti si sa-i respecti pe ceilalti.

Asertivitatea de sine incepe cu iubirea si simpatizarea propriei persoane. Asta inseamna a nu te judeca in mod negativ asa cum o mare parte din oameni o fac. Societatea in care traim nu incurajeaza autosimpatizarea… Dar daca nu ne iubim pe noi insine, cum i-am putea iubi pe ceilalti sau cum am putea fi iubiti de catre ceilalti?

A fi asertiv inseamna a putea reprezenta in lume ceea ce esti cu adevarat, de a exprima ceea ce simti, atunci cand simti ca e necesar. Inseamna sa ai convingerea ca faptele tale, gandurile, opiniile si sentimentele tale sunt la fel de importante ca si ale celorlalti.

Asertivitatea este abilitatea de a te exprima clar, direct si in concordanta cu valorile tale, inseamna stima de sine si respect, sa-ti cunosti propriile limite, adica sa fi capabil sa te autoapreciezi, sa te autoevaluezi.

A fi asertiv inseamna sa iei singur decizii decat sa te alaturi dorintelor altor persoane.

Cele mai sensibile elemente ale asertivitatii sunt folosirea aprobarii, “DA” si a refuzului, “NU” care este important pentru a afirma pozitia si a nu fi manipulat. A spune “da” sau “nu” inseamna a-ti respecta nevoile, sentimentele, dorintele.

A fi asertiv inseamna a accepta refuzul chiar daca esti nemultumit sau trist, asta neschimband increderea in sine. Inseamna sa nu dai vina pe ceilalti sau pe imprejurarile legate de ceea ce ti se intampla.

Asumandu-ti responsabilitatea pentru propria viata poti schimba acele parti care nu sunt asa cum iti doresti. Daca dai vina pe imprejurarile exterioare inseamna ca nu-ti poti schimba propria viata.

Infatisarea persoanei asertive sugereaza siguranta, incredere in sine, intelegere pentru altii, atentie, sa ii asculte active pe altii. O persoana asertiva mentine contactul vizual cu cealalta persoana, este calma, neamenintatoare, ca de la egal la egal. Utilizeaza adecvat gestica pentru a favoriza expresivitate, caldura, traire, deschidere. Vocea este relaxata, mai puternica, adaptata fiecarei situatii. Exista concordanta intre tonul vocii, expresia faciala si ceea ce spune. Asertivii au siguranta interna.

Asertivitatea afecteaza aproape toate laturile vietii. Oamenii care-si insusesc aceasta abilitate au mai putine conflicte, deci mai putin stres, au relatii puternice pe care se pot baza si isi indeplinesc multe din obiectivele de dezvoltare personala si profesionala. Toate acestea duc la o stare mentala mai buna si la o sanatate considerabil imbunatatita. Ce zici, merita efortul de a invata cum sa fi asertiv?

Articol scris de Roxana Sorega

Ti-a placut? Distribuie-l!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Tumblr
Tumblr

2 thoughts on “Fii asertiv! Fii tu cel adevarat!

  • at
    Permalink

    Merita cu siguranta !!!!

  • at
    Permalink

    V-am citit cu mare drag ,nu stiu de ce din 10 noembrie ma ignorati .Astept vesti bune .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste mai multe:
Dragostea descrisa in 10 cuvinte

Te-ai gândit vreodată ce înseamnă dragostea pentru tine? În acest articol am încercat să descriu ce reprezintă pentru mine acest

Close