Trebuie ?

De ce “Trebuie”? Dacă sunteți puțin atenți la cei din jurul vostru dar în special la voi veți observa că utilizați acest cuvânt “Trebuie” de mai multe ori pe parcursul unei zile. De exemplu: “Trebuie să fac așa ca să reușesc! Trebuia să procedez altfel în situația respectivă. Trebuie să merg pe drumul acesta dacă vreau să am succes. Trebuie să fac precum X ca să ajung cineva în viață“ și multe astfel de exemple. Cu siguranță fiecare dintre noi are propriile idei sau credințe care “trebuie” respectate întocmai pentru a reuși.

 Totuși acest „trebuie”, deși teoretic ar avea rolul de a ne mobiliza, de a ne face să trecem la acțiune, de a face anumite schimbări necesare, practic efectul lui e pe termen scurt și de cele mai multe ori reușește chiar să devină exact opusul a ceea ce își propune inițial.

 De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că în primul rând prin însăși formula lui “Trebuie să fac acel lucru, căci doar în acest mod voi reuși”, ni se oferă doar o singură cale de  acțiune, limitându-ne și punând bariere în drumul nostru spre a realiza ceva, amintindu-ne atunci când încercăm altceva, că nu facem lucrurile cum „trebuie”.

Ceea ce noi integrăm prin acest cuvânt ne determină să adoptăm anumite comportamente, să facem anumite lucruri sau să acceptăm anumite situații doar pentru că așa „trebuie”, fără ca nici una dintre acestea să fie în acord cu ceea suntem noi în realitate.

De noi depinde dacă ascultăm de „Trebuie” sau reușim să ne mobilizăm eforturile în a căuta și alte căi de acțiune și nu ne limităm la a accepta doar calea care teoretic „Trebuie” ci suntem deschiși posibilitatilor.

Cum am putea să renunțăm la a folosi „trebuie” ? Foarte simplu. Începeți prin a-l înlocui cu alte formule mult mai personale care să vă ajute, precum: „Ar fi mai indicat să fac…, Ar fi cazul să fac…, Aș putea să fiu mai…, E momentul să fac…., E preferabil să fiu mai…, Mi-ar prinde bine să fac…” Desigur că acestea sunt doar câteva exemple, iar fiecare dintre noi și le poate adapta și astfel formula propriile variante la care să apeleze atunci când se dorește utilizarea lui „trebuie”.

„Trebuie” este doar un exemplu în acest caz, însă acestuia i se mai pot alătura absolutisme de genul : „întotdeauna” sau  „niciodată”, pe care tindem de asemenea să le utilizăm foarte des în consolidarea propriilor prejudecăți.

 Articol scris de Caloianu Adina.

Ti-a placut? Distribuie-l!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Tumblr
Tumblr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste mai multe:
Iubesc oamenii care ma fac sa rad

Dacă a fi să mă întrebe cineva ce calitate apreciez foarte mult la o persoană, i-aș spune imediat: umorul. S-au

Close