Carti despre religie vs carti de religie

[blocktext align=”right”]2664020734_ceba5f512a_z[/blocktext]Religia se bazeaza foarte mult pe ideea de a crede, de a crede in ceva, in cineva, iar sustinerea acestui crez de regula vine dintr-o carte. Fiecare religie, indiferent de tipul si de natura ei, se bazeaza pe o carte de religie, o carte de capatai. Majoritatea religiilor crestine folosesc Biblia sau o anumita varianta a acesteia, Islamul are Coranul, crestinismul are Biblia. Practic fiecare religie are un anumit text sacru pe care se bazeaza, sau anumite invataturi considerate sacre. Insa exista o diferenta intre carti de religie si carti despre religie. Desi ambele au acelasi subiect, exista o distinctie mare intre ele.

Cartile de religie sunt textele sacre de care vorbeam inainte, acestea sunt baza religiei respective si prezinta regulile, indicatiile si modul in care se desfasoara religia. De regula aceste reguli, de bine si de rau, vin sub forma de povesti, fabule, miracole, evenimente incredibile ce implica o Divinitate sau mai multe si un profet sau diverse personaje cu capacitati speciale.

Insa cand spunem carti despre religie ne referim la acele carti scrise de diverse persoane: practicante ale religiei, oameni credinciosi, preoti, persoane cunoascatoare a domeniului, sau specialisti in domeniu, indivizi care nu impartasesc neaparat acele crezuri dar le analizeaza dintr-o alta perspectiva, una educationala, sociala sau psihologica. Cartile despre religie pot fi abordate din foarte multe puncte de vedere, inclusiv din punct de vedere spiritual, din punct de vedere a culturii si civilizatiei din care face parte religia respectiva, impactul acesteia etc. Religia afecteaza modul in care se comporta oamenii si masele, deci afecteaza modul in care se comporta o societate, o tara, un popor, astfel ca scrierile despre religie ca si fenomen si practica sunt destul de bogate.

Citind carti de religie si carti despre religie primesti informatii diferite, prima varianta iti ofera un cadru structural al religiei, iar a doua varianta iti ofera analiza si informatii dintr-o perspectiva ce necesita si cere dezbatere. Cartile sacre nu se dezbat ci se accepta, asadar daca vrei sa aflii diferite pareri, detalii, practici, putina istorie sau impact despre religiile lumii sau o religie aparte, vei vrea sa citesti carti despre religie – ca cele de aici.

Ti-a placut? Distribuie-l!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Tumblr
Tumblr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste mai multe:
Royal Canin reduceri, 3 cuvinte magice pentru proprietarii de caini si pisici

[blocktext align="right"][/blocktext]Royal Canin este unul dintre cei mai bine cunoscuti producatori de hrana pentru animale din lume. Hrana oferita de

Close