De ce România poate oferi un stil de viata mai bun decat o tara occidentala?

Conditiile de viata la standarde bune se pot gasi si in România, si nu doar in marile orase, Bucurestiul sau Clujul oferind, intr-adevar, conditii similare celor din Occident, dar si poluare, aglomeratie si timp pierdut pentru a parcurge distante mari. Cine isi permite o alegere a locului unde ar putea locui in conditii potrivite stilului sau de viata ar putea opta  intre un oras de provincie, care poate oferi majoritatea facilitatilor unui oras important sau o localitate rurala din apropierea unui oras. Viata la tara este din ce mai ce atragatoare, mai ales pentru cei care au copii, in comparatie cu traiul la bloc.

Pentru o viata sanatoasa

In tarile din Vest, confortul si modernul au facut ca dependenta de sistemul care ofera resursele vietii sa fie prea mare. Occidentalii au si uitat cum ar putea sa-si procure singuri apa si mancare, pentru ca ei muncesc, castiga bani si platesc pentru a avea apa la robinet sau mancare – uneori gata preparata – in magazine sau restaurante. De asemenea, consumatorul a pierdut controlul calitatii vietii lui, aerul din marile orase se stie ca este poluat, apa este controlata de o autoritate, insa nu se stie sigur care este calitatea acesteia, iar pentru mancare exista o continua intrecere intre producatorii care modifica etichetele si consumatorii care invata sa le citeasca.

Aceeasi situatie se poate spune ca este si in orasele din România, poate chiar mai rea decat in Occident, unde sistemele de control de calitate sunt mai functionabile decat la noi. Insa la noi, mancarea are gust – cum spun românii plecati in Occident, care cumpara rosii din supermarket. Intr-adevar, mancarea are gust daca stim cum sa o alegem chiar daca mergem la cumparaturi in piata sau daca avem o sursa de aprovizionare de la tara.

Desi studii privind situatia mediului inconjurator in România nu arata o situatie cu mult pozitiva aici fata de tarile din Vest, natura inca mai este in picioare in spatiul dintre granitele acestei tari, oferindu-ne oportunitati sa ne bucuram de ea in diverse feluri, iar daca se intampla sa cada sistemul de electricitate sau de alimentare cu apa in vreun mare oras, oamenii vor putea merge cativa kilometri pentru a gasi un izvor, iar românii sunt totusi invatati sa se descurce daca se inchid toate magazinele si ar putea gasi alimente suficiente in mediul rural.

Multi dintre românii plecati in Occident sa lucreze se intorc in România pentru copiii lor, intelegand ca aici pot asigura conditii de viata mai sanatoase pentru cei mici – accesul la hrana sanatoasa poate fi mai usor de controlat la noi in tara. Paradoxal, pentru ca sistemul de sanatate de la noi este mult sub nivelul celor occidentale, dar orice om care nu traieste cu pesimism isi propune sa faca in asa fel incat copiii sa ajunga cat mai rar la doctori.

Pentru libertate si pentru a implini dorinta de independenta

Viata la tara sau ”off grid” este o optiune din ce in ce mai des luata in considerare de generatiile mai tinere. Tarile occidentale avansate au creat politici foarte bine puse la punct pentru a asigura cetatenilor un trai modern, dar care sa afecteze din ce in ce mai putin mediul. In Germania, proprietarii de case sunt incurajati si sustinuti financiar sa instaleze panouri solare pentru propriile nevoi energetice. In ultimii ani, si in România au fost incurajate alegerea unor solutii ”verzi” pentru imobile, de la izolarea casei cu materiale ecologice pana la rezolvarea nevoilor energetice cu pompe de caldura sau sistemele fotovoltaice on grid, finantate prin programul Casa Verde.

Pentru multi tineri, cumpararea unui teren sau chiar a unei case la tara este mai realizabila decat la oras, mai ales pentru cei care isi doresc mai multa libertate decat pot avea la bloc. Un astfel de stil de viata va aduce cu siguranta unele greutati, unele legate de lipsa utilitatilor, rezolvarea acestora implicand anumite investitii, dar apoi si costuri de intretinere mai mici decat cele impuse de sistem!

Ti-a placut? Distribuie-l!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Tumblr
Tumblr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste mai multe:
Gomag Virtual Summit 2018 la start

Tu de unde inveti marketing? Sau lucruri legate de comert electronic? Nu mai e o noutate faptul ca pentru multi

Close