Omul care a reușit imposibilul învingând cazinourile la propriul joc

Aceasta este povestea unui modest profesor de matematică a cărui viață s-a schimbat datorită unei provocări. Pe Edward O. Thorp îl aștepta o carieră liniștită ca profesor la Massachusetts Institute of Technology (MIT), însă o lucrare teoretică pe care a prezentat-o la o conferință de matematică în 1961 a schimbat totul.

Ideea i-a venit încercând să se convingă de faptul că jocul de blackjack este într-adevar de nebătut. La urma urmei marile cazinouri făceau bani din asta și încă nu se auzise de vreun jucător care să învingă casa pe termen lung. Când și-a scris lucrarea, din pură curiozitate stiințifică, Edward Thorp nu știa ca el avea sa fie acela.

El a demonstrat matematic, făcând timp de un an simulări pe calculator, faptul că jucătorii de blackjack care cresc mizele atunci când în pachet au ramas mulți ași și multe cărți peste zece vor avea avantaj împotriva casei și vor câștiga bani în mod constant. Lucrarea lui a fost însă privită cu scepticism de către public. “Nu aveam chef să le demonstrez asta practic”, scrie el în cartea de memorii A Man for All Markets. “Însă când cazinourile nu m-au crezut și Washington Post a scris că găselnița mea nu va funcționa, m-am ambiționat teribil”.

Și astfel, profesorul de matematică a plecat în Las Vegas să demonstreze că are dreptate. Nu a luat decizia pentru bani, ci doar pentru că voia doar să demonstreze ceva ce părea imposibil. “Toată viața am gândit independent. Dacă cineva îmi spune că un joc de cazinou nu poate fi bătut, eu ma întreb de ce. Și de fapt, unele jocuri, în unele circumstanțe, pot fi bătute”, scrie el.

Mai departe, totul a început să semene cu o aventură dintr-un film de Martin Scorsese. Thorp a călătorit în Las Vegas și, de-a lungul a trei ani, a câștigat zeci de mii de dolari jucând blackjack după tehnica prezentată în lucrare, tehnică ce mai târziu avea să devină faimoasă sub numele de “card counting” (“numărarea cărților”).

Însă succesul său constant a atras atenția supraveghetorilor de joc și Thorp a fost luat în vizor de cazinouri. Cei care îi luaseră lucrarea la bășcălie acum îl urau.

Succesul său nu putea fi tolerat multă vreme, așa încât, într-o noapte din 1964, i-a fost transmis un semnal clar. După ce a refuzat câteva băuturi gratuite din partea casei, Thorp a acceptat până la urmă o cafea. “Am băut-o și mi-am pierdut concentrarea. Nu mai puteam număra cărțile”, spune el recent unui reporter de la New York Post. “Acum mi-e limpede, îmi puseseră un somnifer în băutură. M-au ajutat niște amici să mă ridic, am plecat și până la urmă mi-am revenit”.

Însă a doua zi a revenit la joc. Dar când deja ajunsese iarăși în câștig cu 2.500 de dolari, cazinoul l-a anunțat ca nu mai este binevenit la ei și nu mai poate juca. Resemnat, a plecat spre casă, în Arizona, conducând alături de soția sa. “Coboram o pantă abruptă când mi s-a blocat accelerația. Am coborât treptele de viteză, am tras frâna de mâna și am oprit motorul”, povesteste Thorp. “La verificări, s-a constatat ca se umblase la motor să accelereze singur la un moment dat”.

În aceeași perioadă, nu a mai putut merge în cazinourile din statul Nevada. “Când câștigi prea mult, cazinoul nu te mai vrea pe acolo”, comentează el. Dar fostul profesor de matematică nu s-a oprit acolo. El și-a publicat tehnica de numărare a cărților într-un volum, “Beat the Dealer”, care a devenit best-seller, vânzându-se într-un milion de exemplare.

A trecut timpul și Thorp trăieste acum ca un magnat în casa lui somptuoasă din California. După aventurile riscante în Las Vegas, el și-a folosit mai departe talentul în investiții pe piața de capital. În 1969 a deschis un fond de investiții atât de rentabil, încât unii investitori mari precum Warren Buffet au colaborat cu el de-a lungul timpului. “Aveam 20-25% profituri pe an. Era tot un fel de numărare a cărților, doar că la bursă totul se petrecea mult mai confortabil”.

Acum, Edward Thorp are 85 de ani, și marea lui dragoste a rămas tot matematica: “Am trăit și trăiesc din matematică. Aflu informații, calculez și de regulă găsesc o cale spre adevăr.”

Ti-a placut? Distribuie-l!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Tumblr
Tumblr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste mai multe:
5 nuante de ruj pe care trebuie sa le ai si tu

Indiferent de perioada anului sau de tendinte, fiecare femeie ar trebui sa aiba in colectie cateva nuante de rujuri si

Close